Άρτεμις Σπανού: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη περηφάνια από το να ακούς τον Εθνικό Ύμνο»

by LerosReport

Η Άρτεμις Σπανού μιλάει αποκλειστικά στο Jumpshot.gr και τον Χρήστο Μπατάκα για την Εθνική Ελλάδας,την θέση του γυναικείου μπάσκετ και μας εκμυστηρεύεται κάποιες απο τις καλύτερες στιγμές της καριέρας της.

Η Άρτεμις Σπανού είναι μία απο τις αθλήτριες που συνέδεσαν το όνομά τους με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Εθνικής Γυναικών Μπάσκετ.Η ίδια έχει αρκετές διακρίσεις στο παλμαρέ της.

Υπήρξε η πρώτη σκόρερ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης νεανίδων Β΄ κατηγορίας: 2010 (148 π.),MVP του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης νεανίδων Β΄ κατηγορίας το 2010,ήταν η κορυφαία ρούκι της χρονιάς στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ το 2011,βρέθηκε στην ένατη θέση στην ψηφοφορία της Fiba Europe για την κορυφαία Ευρωπαία νέα παίκτρια του 2011 και μόλις στην τρίτη θέση στην ίδια ψηφοφορία την χρονιά 2013.

Η Άρτεμις Σπανού μίλησε αποκλειστικά στον Χρήστο Μπατάκα για λογαριασμό του Jumpshot.gr.

Ξεκίνησες απο μικρή ηλικία να παίζεις ποδόσφαιρο.Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αλλάξεις διαδρομή και να ακολουθήσεις το μπάσκετ;

Ναι η αλήθεια είναι ότι η αγάπη μου για τον αθλητισμό ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο και αυτό γιατί ο πατέρας μου ασχολιόταν ερασιτεχνικά τότε και τον ακολουθούσα παντού. Στα 10 μου αποφάσισα ότι ήθελα να μπω σε κάποια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου εδώ στην περιοχή μας στη Νέα Σμύρνη αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα διότι δεν υπήρχε γυναικεία ομάδα. Την ίδια περίοδο επίσης έπαιζα μπάσκετ στο σχολείο για την ομάδα του δημοτικού και έτσι ο γυμναστής μου τότε πρότεινε στους γονείς μου να με γράψουν σε κάποια ομάδα μπάσκετ. Και έτσι γράφτηκα τότε στο τμήμα παγκορασίδων του Πανιωνίου και ταυτόχρονα ξεκίνησε και η αγάπη μου για το συγκεκριμένο άθλημα.

Ζούμε δύσκολες στιγμές λόγω της πανδημίας στην χώρα μας.Πως βιώνει μια μπασκετμπολίστρια τον περιορισμό στο σπίτι;

Ζούμε κάτι πρωτόγνωρο με τη πανδημία στη χώρα μας αλλά και σε όλο το πλανήτη. Είναι δύσκολο και κάτι διαφορετικό για το κόσμο που συνιστά μεγάλη πειθαρχεία και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών μας καθημερινά. Είναι δύσκολο και για εμένα σαφώς , το να μην μπορώ να κάνω το άθλημα που αγαπώ καθημερινά, να μην υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε γυμναστήριο η γήπεδο, και να έχει τελειώσει η σεζόν μας από το Μάρτιο , που συνήθως εκείνη την εποχή είναι η αρχή των πλέι οφ στα πρωταθλήματα μας. Αλλά σε κάτι που με έχει προετοιμάσει η επαγγελματική μου εμπειρία είναι ότι μπορώ να μείνω σπίτι για ώρες και μέρες και να μπορώ να κρατώ τον εαυτό μου απασχολημένο και δημιουργικό. Το πρόγραμμα ενός επαγγελματία αθλητή απαιτεί αρκετές ώρες σπίτι καθημερινά κατά τη διάρκεια της σεζόν του και έτσι βρίσκεις τρόπους και γίνεται καθημερινότητα πια το να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου. Μου λείπει το μπάσκετ αλλά έχω φταίξει τη ρουτίνα μου και σε αυτό το δύσκολο καιρό.

Θεωρείς οτι θα πρέπει να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα η είσαι υπέρ της οριστικής διακοπής τους;

Χωρίς να είμαι ειδική στο θέμα και χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες εγώ σαν Άρτεμις είμαι υπέρ στην οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων. Και αυτό μόνο γιατί σαν αθλήτρια έχω εμπειρία και ξέρω πως λειτουργεί το σώμα και το μυαλό του αθλητή. Είμαστε εδώ και δυο μήνες εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων και εκτός αυτού δεν έχουμε πρόσβαση σε γήπεδα η γυμναστήρια το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα σκληρής ασκήσεις σε επίπεδο που έχουμε συνηθίσει. Επίσης το μυαλό έχει «χαλαρώσει» και δεν έχει πια τη συγκέντρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Σαφώς σαν αθλητής αν μας ζητηθεί να επιστρέψουμε θα πρέπει να είμαστε 100% Προετοιμασμένοι σωματικά και ψυχικά αλλά γνωρίζουμε επίσης πως θα υπάρχει και ρίσκο τραυματισμού αν δεν γίνει η σωστή προετοιμασία πριν το ξεκίνημα κάποιων αγώνων.

Έχεις καταφέρει να συνδεθεί το όνομά σου με τις μεγάλες επιτυχίες του Γυναικείου μπάσκετ;Tι σημαίνει για μια αθλήτρια να αγωνίζεται με το Εθνόσημο;

Πρώτα από όλα είναι τιμή για εμένα που είχα και έχω τη δυνατότητα να αγωνίζομαι για τη χώρα μου και να τιμάω το εθνόσημο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη περηφάνια από το να ακούς τον εθνικό ύμνο και πέρα αυτού, κάνοντας κάτι που αγαπάς! Είμαι επίσης τυχερή να είμαι σε αυτή την ηλικία όπου έχω προλάβει μεγάλες επιτυχίες με την εθνική μας ομάδα, ξεκινόντας από τα 17 και με το πρώτο παγκόσμιο για την ομάδα μας. Να έχω παίξει επίσης με μεγάλα ονόματα του γυναικείου μας χώρου όπως Μάλτση, Καλτσίδου, Καλέτζου και να έχω μάθει πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια από όλες που μπορώ να μεταφέρω και στις επόμενες γενιές. Μεγάλη χαρά που έχω μπορέσει και ζήσει τέτοιες μεγάλες στιγμές με τόσο μεγάλες μπασκετμπολίστριες.

Υπάρχει κάποιο παιχνίδι η κάποια στιγμή που θα ξεχώριζες;

Ξεχωρίζω σίγουρα όλο το πανευρωπαϊκό του 2017 και αυτό γιατί μπορέσαμε να γράψουμε ιστορία με την ομάδα, και ΟΜΑΔΑ με κεφαλαία με όλη τη σημασία της λέξης. Οι στιγμές, οι συγκινήσεις, οι χαρές, οι ενθουσιασμοί και ακόμα οι λύπες ήταν κάτι που το ζήσαμε όλες μαζί σαν μια γροθιά και είναι ένα πανευρωπαϊκό που σίγουρα δεν θα ξεχάσω και θα είναι ξεχωριστό.

Η Εβίνα Μάλτση,όπως και κάποιες ακόμη τεράστιες προσωπικότητες της Εθνικής έχουν αποσυρθεί.Ποιοί είναι οι στόχοι της Εθνικής ομάδας Γυναικών και τι είναι αυτό που θα την διατηρήσει σε τροχιά επιτυχιών;

Οι στόχοι για την εθνική μας μένουν οι ίδιοι και τώρα. Χαμηλά το κεφάλι και με δουλειά και πάθος να μπορέσουμε να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι που έρχεται. Και επόμενος στόχος είναι η πρόκριση στο πανευρωπαϊκό του 2021. Υλικό, ταλέντο και διάθεση υπάρχει από τις επόμενες γενιές και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μπορεί να μην έχουμε την εμπειρία που είχαμε αλλά σιγά σιγά και με δουλειά θα την αποκτήσουμε. Όπως και πριν , έτσι και τώρα, η εθνική μας θέλει να συμμετέχει σε κάθε διοργάνωση και να κερδίζει όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται.

Tι είναι αυτό που λείπει ώστε να πάρει την θέση και την προβολή που αξίζει το Γυναικείο Μπάσκετ στην χώρα μας;

Η αλήθεια είναι οτι λείπω αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και δεν έχω προσωπική εμπειρία για το γυναικείο μπάσκετ στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αλλά σίγουρα κάτι που θα βοηθούσε είναι να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και χρηματοδότηση στο γυναικείο μπάσκετ. Να μπορέσει να γίνει καθαρά επαγγελματικό, όπως είναι και στις άλλες χώρες και μα δώσει κίνητρο και ενδιαφέρον στις αθλήτριες πρώτα αλλά και στο κόσμο μετά για να το παρακολουθήσει και αγαπήσει.

Eίσαι ένα βασικό γρανάζι στην καλοκουρδισμένη μηχανή της Εθνικής ομάδας Μπάσκετ.Ποιά είναι τα δυνατά στοιχεία του παιχνιδιού της Άρτεμις Σπανού που την ξεχωρίζουν;

Θα έλεγα ότι κάτι που με ξεχωρίζει στο παιχνίδι μου και μπορεί να το δει και ο κόσμος για αυτό και έχει μείνει και η φράση του «δεν καταλαβαίνω» από το πανευρωπαϊκό του 2017 είναι η μαχητικότητα μου σε κάθε φάση του αγώνα. Μ’αρέσει να «παλεύω» και να διεκδικώ τη μπάλα οποιαδήποτε στιγμή και δεν θα αποφύγω ποτέ κάποια κόντρα η άγριο παιχνίδι από αντίπαλο. Και επίσης όποια θέση μου ζητηθεί να παίξω από τον προπονητή μου θα δώσω το 100% !

Aγωνίζεσαι με το νο 15 στην φανέλα σου.Υπάρχει κάποιος λόγος πίσω απο την επιλογή σου;

Το 15 το έχω από το τότε που ξεκίνησα την μπασκετική μου καριέρα στα 10 μου και πήρα την πρώτη μου εμφάνιση στις παγκορασίδες του Πανιωνίου. Αρχικά ο αγαπημένος μου αριθμός ήταν το 10 (ερχόμενη από ποδόσφαιρο) αλλά τότε οι αριθμοί στη 12αδα μιας ομάδας μπάσκετ ήταν από το 4 έως το 15 και αφού ήμουν η πιο ψηλή στην ομάδα μου δόθηκε το 15. Μου πήρε λίγα χρόνια να το συνηθίσω πάνω μου αλλά πια είναι ο αγαπημένος μου αριθμός και ο αριθμός που ζητάω πάντα στης ομάδες που αγωνίζομαι.

Κάθε αθλητής έχει ένα πρότυπο,μία πηγή έμπνευσης.Η Άρτεμις Σπανού έχει τον/την..;

Πιο μικρή έβλεπα πολύ Nowitzki από το NBA αλλά από Ελλάδα πρότυπα μου ήταν ο Τσαρτσαρής και ο Φώτσης και ήθελα το παιχνίδι μου να μοιάσει σε αυτούς. Μ’αρέσει να βλέπω μπασκετμπολίστες και μπασκετμπολίστριες στη θέση μου και να παίρνω πράγματα από αυτούς και να μαθαίνω.

Για το κλείσιμο της συνέντευξής μας,τι συμβουλές θα έδινες σε έναν αθλητή/αθλήτρια που θέλει να ακολουθήσει το μπάσκετ;

Να κάνει αυτό που αγαπάει και να το κάνει από την καρδιά. Να μην βάζει όρια και ταβάνι στα όνειρα και να δουλεύει μέχρι να έρθει η ευκαιρία του/της. Αλλά το πιο σημαντικό, να απολαμβάνει αυτό που κάνει και να τον/την κάνει να χαμογελάει.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment