Φ. Kυπρίζογλου: «Το ΚΥΤ της Λέρου συνυπάρχει ειρηνικά με τους κατοίκους του νησιού»

by LerosReport

Συνέντευξη στην «δημοκρατική» παραχώρησε η διοικήτρια του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου (γνωστό ως hotspot) κα Φιλιώ Κυπρίζογλου, όπου περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν μέσα στην δομή λόγω των πολλών προβλημάτων –τόσο του αριθμού των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών όσο και των ελλιπών υποδομών αλλά και της ορθής ταυτοποίησης.
Η κυρία Κυπρίζογλου, ξεκαθαρίζει πως μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα κορωνοϊού –κάτι που οφείλεται στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν εξ αρχής, ενώ υπογραμμίζει την αγαστή συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και των αρχών στο δύσκολο έργο της.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις ανέλαβε καθήκοντα (σχεδόν κοντά στο ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού) ετοίμασε άμεσα ένα σύγχρονο ιατρείο για να υποδέχεται όσους χρειάζονται άμεση βοήθεια στο ΚΥΤ Λέρου ή όσους είναι φορείς του COVID-19.
Τέλος αναφέρει την ανάγκη να μεταφερθεί το ΚΥΤ Λέρου σε άλλο χώρο, μακριά από το Κεντρικό Θεραπευτήριο για πολλούς και ευνόητους λόγους.

• Κυρία Κυπρίζογλου, έχετε ένα –ομολογουμένως- ‘βαρύ’ βιογραφικό και πείρα στον τομέα του Προσφυγικού. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το ΚΥΤ της Λέρου που βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Περιγράψτε μας την κατάσταση όπως είναι τώρα για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Αυτή την στιγμή μιλάμε για μια δομή που φιλοξενεί περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στον χώρο του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου -με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έχει γίνει κατάληψη σε όλα τα γειτονικά κτήρια, πράγμα που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται από τις πολλές και διαφορετικές εθνικότητες προσφύγων και μεταναστών, καθώς και μια σειρά κατεστραμμένων έργων υποδομής, στην υδροδότηση, τον ηλεκτρισμό και τον βιολογικό –ο οποίος είναι και αυτός κατεστραμμένος. Υπάρχουν πολλά παράπονα από τους εργαζόμενους του Ιδρύματος για παρενόχληση ασθενών από κάποιους από τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες και μετανάστες.
Προσπαθούμε με την βοήθεια και της αστυνομίας να ελαχιστοποιήσουμε (και γιατί όχι να μηδενίσουμε) αυτές τις συμπεριφορές. Ήδη πρέπει να σας πω ότι το έχουμε καταφέρει σε ένα σημείο και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γι’ αυτό.
Ποια είναι τα προβλήματα που απαιτούν παρεμβάσεις και βελτιώσεις και ποιες είναι οι λύσεις που θέλετε να δρομολογήσετε;
Προτεραιότητά μου είναι: η πλήρης καταγραφή όλων των διαμενόντων στο ΚΥΤ Λέρου, ο διαχωρισμός εθνικοτήτων για την αποφυγή συγκρούσεων, η επιδιόρθωση κοντέινερ καθώς και καθολική δουλειά από όλους τους εργαζόμενους στον χώρο του ΚΥΤ της Λέρου. Η περίοδος χάριτος τελείωσε, όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι σε μια δομή που έχει πολλές απαιτήσεις.
Κυρίαρχο θέμα για μένα είναι στον χώρο να βρίσκονται πρωτίστως οικογένειες με παιδιά, πράγμα που δυστυχώς δεν συνέβαινε μέχρι πρότινος.
• Η περίοδος της καραντίνας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού πώς βρήκε το ΚΥΤ της Λέρου; Είναι μια δύσκολη κατάσταση για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί;
Ήταν πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε την κρίση με τον COVID-19 μέσα στο ΚΥΤ της Λέρου. Προσπαθήσαμε με καθημερινή ενημέρωση να δώσουμε στους ανθρώπους αυτούς να καταλάβουν πόσο επικίνδυνος είναι ο κορωνοϊός για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, αλλά και για την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού. Η αλήθεια είναι ότι ήταν πολύ δύσκολη η εφαρμογή των μέτρων μέσα στο ΚΥΤ αφού οι περισσότεροι έδειχναν να μην κατανοούν αυτό που συνέβαινε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Προσπαθήσαμε και περιορίσαμε τις μετακινήσεις τους, με καθημερινό έλεγχο για την είσοδο και έξοδό τους, κρατήσαμε τις αποστάσεις σε όλα και γενικά μέχρι σήμερα καταφέραμε να μην έχει παρουσιαστεί ΚΑΝΕΝΑ κρούσμα μέσα στην δομή!
Θεωρώ πολύ κολακευτικό για μένα το γεγονός πως καταφέραμε μαζί με επιχειρηματίες της Λέρου που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς, μέσα σε δύο μόνον μέρες να ετοιμάσουμε έναν προστατευόμενο χώρο που θα φιλοξενούνταν πιθανώς νέες αφίξεις με κρούσματα κ.λπ. Καταφέραμε να θωρακίσουμε το ΚΥΤ της Λέρου μεταφέροντας το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους του νησιού, που είναι πάρα πολύ σημαντικό.
• Πώς βλέπετε εσείς την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των αρχών απέναντι στην ύπαρξη της δομής αυτής; Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές, έχουν στηρίξει την λειτουργίας της;
Η αντιμετώπιση του ΚΥΤ της Λέρο από την τοπική κοινωνία και την αρχές, μέχρι σήμερα βρίσκεται σε ικανοποιητικό στάδιο.
Υπήρξαν και υπάρχουν ήπιες αντιδράσεις και γενικότερα θα έλεγα ότι το κλίμα που κυριαρχεί στο νησί, είναι πολύ καλό. Προσωπικά, ό,τι έχω ζητήσει από τις αρχές έχει γίνει αποδεκτό, αφού βλέπουν ότι δουλεύουμε σοβαρά με σχέδιο ώστε η δομή αυτή να συνυπάρχει ειρηνικά με τους κατοίκους της Λέρου.
Υπάρχουν πολλοί ντόπιοι που δουλεύουν μέσα στην δομή, οι πρόσφυγες και μετανάστες αφήνουν χρήματα στην αγορά της Λέρου, ενώ η σίτιση που είναι πολύ καλής ποιότητας φαγητό, γίνεται από ντόπιο επιχειρηματία.
• Κατά την άποψή σας πώς πρέπει να λειτουργούν αυτές οι δομές; Τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει για να είναι λειτουργικές; Πρέπει να καταργηθούν;
Η δομή νομίζω ότι έχει εξαντλήσει εδώ και καιρό τον λόγο ύπαρξης της. Η κατάσταση είναι πολύ κακή: κοντέινερ κατεστραμμένα, λύματα παντού, σπασμένες πόρτες, ελεύθερα καλώδια ηλεκτρισμού, κατάληψη σε κτήρια που είναι ετοιμόρροπα, μπάνια κατεστραμμένα και πολλά άλλα προβλήματα, τα οποία δε νομίζω ότι βοηθούν κανέναν στη παρούσα στιγμή. Άκουσα από τον αρμόδιο υπουργό τα σχέδια για τη νέα δομή και ομολογώ ότι εξεπλάγην –θετικά!
Η νέα δομή θα είναι πιο ανθρώπινη, πιο ασφαλής για τους διαμένοντες και φυσικά για τους κατοίκους της Λέρου, θα είναι πιο λειτουργική και γενικά θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ο έλεγχος θα γίνεται πιο εύκολα, θα περιοριστούν οι έξοδοι που είναι πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας του νησιού και των τοπικών αρχών, θα μπει τάξη (αφού θα κλείσουν όλες οι άλλες δομές, σε έναν καινούργιο χώρο, μακριά από τον ευαίσθητο χώρο του Κεντρικού Θεραπευτηρίου Λέρου). Εύχομαι να γίνει αυτή η δομή σύντομα καθώς με την έναρξη της λειτουργίας της θα πείσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο πως είναι προς όφελος όλων. Δεν νομίζω οτι η σημερινή εικόνα μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν πολιτισμένο άνθρωπο…
• Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να βρίσκεται στην Διοίκηση μιας τέτοιας δομής;
Δύσκολο είναι αν δεν πιστεύεις σε σένα. Δύσκολο είναι αν δεν γνωρίζεις το αντικείμενο. Δύσκολο είναι αν δεν θέλεις να σκύψεις στο πρόβλημα και να δώσεις λύση. Δύσκολο είναι αν δεν εμπνέεις το προσωπικό ότι πρέπει να δουλέψει χωρίς να κοιτάζει το ρολόι. Δύσκολο είναι αν η κοινωνία δεν είναι μαζί σου. Δύσκολο είναι αν καθημερινά δεν μιλάς 10 φορές με το Υπουργείο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Δύσκολο είναι αν δεν καταλαβαίνεις ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν με οικογένειες, παιδιά, ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους αναζητούν ένα καλύτερο αύριο, πιο ασφαλές, πιο ανθρώπινο. Τελικά, είναι πιο εύκολο αν συμβαίνουν όλα αυτά!

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment