Ιωάννης Παππάς: Αυτό είναι εξωτερική πολιτική

by LerosReport

Θυμόμαστε όλοι τον Δεκέμβριο του 2017 όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα και προκάλεσε όλη την Ελλάδα μιλώντας για «εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά στη Συνθήκη της Λωζάννης»; Είχε έρθει μετά από επίσημη ελληνική πρόσκληση σε μία καταστροφική ιδέα του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και τη σύμφωνη γνώμη του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Λίγους μήνες αργότερα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ντρόπιασε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα και τον λαό της με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια. Όλα αυτά είχαν «βαφτιστεί» ενεργητική εξωτερική πολιτική και τα αποτελέσματα τα είδαμε.

Τρία χρόνια μετά είδαμε επίσης όλοι πώς γίνεται η εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Δένδια. Ο υπουργός δρα σε απόλυτη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και δεν παίρνει πρωτοβουλίες, σαν κι αυτές που είδαμε από το 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είδαμε στις τηλεοράσεις μας το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα, μίλησε ανοιχτά και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο για τις τουρκικές προκλήσεις και για το ελληνικό δίκαιο. Και δεν πιστεύω ότι υπήρξε Έλληνας που δεν ένιωσε περηφάνια βλέποντας τον Νίκο Δένδια να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ελλάδας στην τουρκική πρωτεύουσα, κάνοντας τον Τούρκο ομόλογό του να νιώθει άβολα μέσα στο κοστούμι του και να μην τον χωράει το υπουργείο που διοικεί.

Ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε με ολοκληρωμένο τρόπο τις ελληνικές θέσεις, επικαλούμενος τόσο το Διεθνές Δίκαιο, όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάνοντας λόγο για την τουρκική προκλητικότητα με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις πάνω από ελληνικό έδαφος αλλά και το παράνομο casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος. Απολύτως ξεκάθαρος ήταν και στο ζήτημα της στρατικοποίησης κάποιων νησιών του Αιγαίου, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει όχι επειδή η Ελλάδα το θέλει, αλλά επειδή η χώρα μας απειλείται από την Τουρκία. Επικαλούμενος τις διεθνείς συμβάσεις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία όχι μόνον αντικατοπτρίζει εθιμικό δίκαιο, αλλά έχει επικυρωθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Ο Έλληνας υπουργός δεν δίστασε να μιλήσει για όσα έγιναν στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 για όσα γίνονται με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο αλλά και για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Νίκος Δένδιας μέσα σε λίγα λεπτά έδειξε πώς εφαρμόζεται η εξωτερική πολιτική με πατριωτισμό και γνώμονα το συμφέρον της χώρας και την περηφάνια των Ελλήνων, όχι τον καιροσκοπισμό και τους πολιτικούς υπολογισμούς.

Σχετικά Άρθρα