Με νέα μέτρα θα είναι αντιμέτωποι οι ανεμβολίαστοι . Η ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων και η περαιτέρω πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναμένεται να φέρουν lockdown ανεμβολίαστων.
Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν, αφού δεν θα μπορούν να μετακινηθούν εύκολα και να έχουν πρόσβαση σε χώρους διασκέδασης και εστίασης
Των ΑΙΜ. ΣΤΑΘΑΚΟΥ, Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ
Στην κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια μέτρα και να κλείσουν η κοινωνία και η οικονομία. Στην περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον μέτρα, οι νέοι περιορισμοί θα αφορούν αποκλειστικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν να δουν την απόδοση των υφιστάμενων μέτρων πριν πάρουν οριστικές αποφάσεις, την ώρα, μάλιστα, που τα ραντεβού για πρώτη δόση εμβολιασμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 24ωρα.
Πάντως, αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αυτό ενδέχεται να συμβεί την επόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.
Στο πλαίσιο αυτό, σαφής ήταν για ακόμη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. μέσα στην εβδομάδα, δίνοντας και το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.
«Πρώτον, δεν θα ξαναϋπάρξει lockdown στη χώρα. Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι δεν θα επιβαρυνθούν με νέους περιορισμούς, την ώρα που οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους και με περισσότερα τεστ», τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.
Εάν αυξηθεί ο δείκτης θετικότητας, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στο σύστημα υγείας, τότε θα ληφθούν και άλλα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εκτός από αυτά που είναι σε ισχύ από την περασμένη εβδομάδα.
Ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο, περιμένοντας φυσικά και τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, επεξεργάζονται μια σειρά από προτάσεις που θα οδηγούν ουσιαστικά σε lockdown όσους συνεχίζουν να μην εμβολιάζονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει μια σειρά από μέτρα, που ενδέχεται να κλιμακωθούν. Συγκεκριμένα:
- Να ζητηθεί καθημερινό τεστ από τους ανεμβολίαστους, για να μπορέσουν να καθίσουν στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και των μπαρ. Αυτό σημαίνει επιπλέον κόπο και φυσικά καθημερινό κόστος, αφού το τεστ το πληρώνει ο ίδιος ο πολίτης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο, ή σε υπηρεσίες που θέλουν να επισκεφθούν οι ανεμβολίαστοι.
- Εάν οι συνθήκες πιέσουν ακόμα περισσότερο το σύστημα υγείας, μπορεί να απαγορευτεί εντελώς η παρουσία ανεμβολίαστων στους εξωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, ακόμα και σε χώρους θεαμάτων όπου σήμερα πηγαίνουν με τεστ. Δηλαδή, εκτός από εστιατόρια και καφέ, να μην έχουν πρόσβαση ακόμα και σε θέατρα, σινεμά και σε άλλους μεγάλους χώρους. Η ψυχαγωγία δεν αποτελεί προτεραιότητα, οπότε θα μπορούσε να αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, κάποιοι έχουν πιο προχωρημένη άποψη και εισηγούνται ολική απαγόρευση στους ανεμβολίαστους, με μόνη μετακίνηση προς την εργασία τους ή για προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων από σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Σε ό,τι αφορά την εργασία, παραμένει προς το παρόν η υποχρέωση των δύο τεστ εβδομαδιαίως για την πρόσβαση στον χώρο εργασίας, ωστόσο και αυτό μπορεί να αλλλάξει, είτε ζητώντας περισσότερα τεστ από τους ανεμβολίαστους, είτε με περαιτέρω επέκταση της τηλεργασίας.
Σούπερ μάρκετ
Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, οι άνθρωποι της αγοράς, στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ζήτησαν και εκεί να υπάρχουν έλεγχοι με τεστ.
Για την ώρα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, αφού πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για τους ανεμβολίαστους, εάν απαιτηθεί.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούσαν να πηγαίνουν συγκεκριμένες ώρες στα σούπερ μάρκετ, είτε να παραγγέλνουν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά τα είδη που θέλουν.
ΠΗΓΗ:www.enikos.gr