Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται πλέον η έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα της εστίασης και μάλιστα πριν ακόμα κορυφωθεί η τουριστική κίνηση.
Αυτή η έλλειψη που αρχικά θεωρήθηκε διαχειρίσιμη με την κάλυψη των αναγκών μέσω υπερωριών με τη συναίνεση του υπάρχοντος προσωπικού, τείνει πλέον να γίνει ανεξέλεγκτη επηρεάζοντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να καλύψουν τα μεγάλα κενά και τις αυξημένες ανάγκες.
Η εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και η σταδιακή κορύφωσή της, έρχεται να καταδείξει ότι τελικά το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο απ΄όσο αρχικά είχε θεωρηθεί αφού έχει κλονίσει σημαντικά την ομαλή λειτουργία των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων πολλές από τις οποίες αναγκάζονται να περιορίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν!
Το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ακόμα και με επιπλέον βάρδιες και υπερωρίες και πλέον η αναζήτηση εργαζομένων για την κάλυψη των εκατοντάδων κενών θέσεων εξελίσσεται σε κυνήγι μαγισσών με την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι να χτυπά κόκκινο!
Το πρόβλημα με την αύξηση των τουριστών τείνει να γίνει οξύτερο σε βαθμό που πλέον οι επισιτιστικές επιχειρήσεις να σκέφτονται να περιορίσουν τα ωράρια λειτουργίας τους ή ακόμα το μενού (!) για να μπορέσει να αντεπεξέλθει το υπάρχον προσωπικό στις ανάγκες που δημιουργούνται.
Η αναζήτηση εργαζομένων δεν έχει επεκταθεί μόνον εκτός Ρόδου αλλά ακόμα και εκτός χώρας (!), με τα αποτελέσματα ωστόσο να μην είναι ενθαρρυντικά για τους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν επωμιστεί έναν τεράστιο φόρτο εργασίας.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες της «δ», υπάρχουν εργαζόμενοι που ήρθαν από την Ουκρανία για να απασχοληθούν στη Ρόδο στη διάρκεια της σεζόν, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά ο αριθμός δεν αρκεί για να καλύψει τα τεράστια κενά που πλέον απειλούν σοβαρά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, με την κατάσταση να είναι ίδια και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας.
Παρά τους γενναιόδωρους πλέον μισθούς και τις βελτιωμένες συνθήκες εργασίες, το πρόβλημα παραμένει άλυτο και τείνει να καταστεί μη διαχειρίσιμο.
Οι αυξήσεις και επιπλέον παροχές αφορούν κυρίως σε διοικητικά στελέχη αλλά και σε προσωπικό κουζίνας όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της φετινής σεζόν που οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν – με βάση τα πιο αισιόδοξα σενάρια- τη σεζόν 2019, αγγίζοντας τα 2.000.000 επισκέπτες!
Είναι αυτονόητο ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων, θα απαιτηθεί επιπλέον προσωπικό το οποίο όμως… δεν υπάρχει! Κι αφού εξαντλήθηκαν τα περιθώρια αναζήτησης, με δεδομένο ότι έχουν ήδη πάψει να μετακινούνται από άλλα μέρη της Ελλάδας εργαζόμενοι προς τη Ρόδο για να εργαστούν εποχιακά, πλέον -όπως αποκάλυψε η «δ»- έχουν αρχίσει οι προσφορές και οι… πλειοδοσίες σε εργαζόμενους που ήδη απασχολούνται.
Μάλιστα καταγράφεται και το φαινόμενο πλην των μεμονωμένων μετακινήσεων ακόμα και μαζικών αποχωρήσεων εργαζομένων σε επιχειρήσεις που τους παρέχουν μεγαλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας, επιπλέον μπόνους και παροχές μεταξύ των οποίων και διαμονή ακόμα κι αν η κατοικία τους δεν είναι μακριά από τον χώρο εργασίας, προκειμένου να μην επωμίζονται το κόστος των καυσίμων το οποίο πλέον είναι υπολογίσιμο στις καθημερινές διαδρομές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, μέχρι την εμφάνιση του κορωνοϊού, στη Ρόδο καταγραφόταν το φαινόμενο της… καθόδου των “μυρίων” από άλλα μέρη της χώρας προς αναζήτηση εργασίας, φαινόμενο κυρίως των τελευταίων ετών.
Οι αιτήσεις από άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως από την Αθήνα, έπεφταν «βροχή» από ανθρώπους που αναζητούσαν εναγωνίως εργασία. Πολλοί άφηναν πίσω τις οικογένειές τους για να έρθουν να δουλέψουν στη Ρόδο για την τουριστική περίοδο και επέστρεφαν στον τόπο διαμονής τους με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου.
Περισσότεροι από 17.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι απασχολούνται στα ξενοδοχεία της Ρόδου, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός προέρχεται από άλλα μέρη της Ελλάδας, αφού το ντόπιο δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλων των μονάδων, λόγω και των νέων κλινών.
Μάλιστα στα τελευταία χρόνια, μέχρι και το 2019, η αναζήτηση προσωπικού συνεχιζόταν και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου καθώς υπήρχαν πολλές κενές θέσεις κυρίως στον τομέα της εστίασης εντός των ξενοδοχείων γι αυτό και οι ξενοδόχοι απευθύνθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας για να καλύψουν τις κενές θέσεις.
Στα δύο χρόνια της πανδημίας πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι άλλαξαν αντικείμενο εργασίας αφού πολλές μονάδες είτε δεν άνοιξαν είτε υπολειτούργησαν σε αυτό το διάστημα, ενώ όσοι απασχολήθηκαν εξαιτίας των πολλών κενών θέσεων εργάστηκαν σε δύσκολες συνθήκες καθώς επωμίστηκαν τεράστιο όγκο εργασίας.
Σε αυτά τα δεδομένα έρχονται να προστεθούν, μεταξύ άλλων, τα κενά από την συνταξιοδότηση στελεχών, η αύξηση των κλινών και οι οικονομικοί μετανάστες που δεν επέστρεψαν στη Ρόδο ή εγκατέλειψαν το νησί, στην περίοδο της πανδημίας.
Η έλλειψη σε προσωπικό εστιάζεται κυρίως στα επαγγέλματα της οροφοκομίας (κυρίως καμαριέρες) και της κουζίνας (κυρίως μάγειροι). Εξίσου σοβαρή έλλειψη παρατηρείται στην εύρεση έμπειρων στελεχών για τις θέσεις του F&B, maître, marketeer και operation manager. Για τις θέσεις των στελεχών τα ζητούμενα δεν αφορούν μόνο στην κατοχή ενός πτυχίου, ή ενδεχομένως μια προηγούμενη εμπειρία σε παρεμφερή θέση, αλλά έναν συνδυασμό γνώσεων και ικανοτήτων, διότι η τουριστική αγορά στη λειτουργία της έχει μετεξελιχθεί σε έντονα ανταγωνιστική.
Πηγή:https://www.dimokratiki.gr/19-06-2022/meizon-provlima-me-tin-elleipsi-prosopikoy-ston-toyrismo/