Αναβίωσαν δύο υποθέσεις ιατρικής αμέλειας στα νοσοκομεία Ρόδου και Καλύμνου

by LerosReport

Ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς εκδικάστηκαν δύο αγωγές που αφορούν υποθέσεις ιατρικής αμέλειας που είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη.
Πιο συγκεκριμένα, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς (μεταβατική έδρα Ρόδου) συζητήθηκε χθες η πολύκροτη υπόθεση της αγωγής του κ I. Mπιλλήρη και της συζύγου του Eυφροσύνης κατά του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και της Β’ ΔΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου με την οποία διεκδικείται αποζημίωση συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου για ιατρικές παραλείψεις και αστοχίες που προκάλεσαν παράλυση του παιδιού τους (απεβίωσε το έτος 2017) υποστηρίζοντας ότι ευθύνη για την αναπηρία του φέρουν οι ιατροί που έκαναν τον τοκετό.
Με την υπ’ αρίθμ. 648/2006 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου η αγωγή των ανωτέρω είχε απορριφθεί και με την έφεσή τους ζητούν να ακυρωθούν όλες οι πραγματογνωμοσύνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτόδικης απόφασης και η ΕΔΕ που είχε διενεργηθεί αρμοδίως για την απόδοση πειθαρχικών ποινών, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Όπως ξανάγραψε η «δ», το παιδί γεννήθηκε στις 6:40 π.μ. της 2ας Δεκεμβρίου 2002 με περιγεννητική ασφυξία και διεκομίσθη με το EKAB στην Aθήνα. H ολοκλήρωση του τοκετού έγινε με αναρροφητικό εμβρυουλκό. Oι γονείς του παιδιού ισχυρίζονται ότι η 27χρονη τότε μητέρα είχε ερρηγμένο θυλάκιο και έπρεπε να υποβληθεί σε καισαρική τομή και να ακολουθηθεί η διαδικασία της αναρρόφησης. Oι γιατροί από την άλλη πλευρά υπεραμύνονται της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.
Στην απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου αναφέρεται ότι η μέθοδος που ακολουθήθηκε κατά την διάρκεια του τοκετού ήταν η μόνη ενδεδειγμένη και ότι η βλάβη που σημειώθηκε στο παιδί δεν οφείλεται σε κακή εφαρμογή συκυουλκίας είτε σε ανοξία κατά την διάρκεια του τοκετού.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Καραγιάννης.
-Σε δεύτερο βαθμό εξετάστηκε χθες από το ίδιο δικαστήριο και η έφεση που άσκησε το νοσοκομείο Καλύμνου κατά αποφάσεως που έκανε δεκτή εν μέρει αγωγή που ασκήθηκε για την πολύκροτη υπόθεση της βαρύτατης ιατρικής έκθεσης από την οποία προκλήθηκε βαριά βλάβη στην υγεία νοσηλευόμενης, με πρωταγωνιστή γυναικολόγο ιατρό του Νοσοκομείου Καλύμνου.
Μια Καλύμνια, σε ηλικία 32 ετών, είχε καταγγείλει ότι τελέστηκαν σε βάρος της τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της βαριάς σωματικής βλάβης, αφού αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης της μήτρας από μικρή ηλικία, αλλά και γλίτωσε το θάνατο από σηψαιμία, καθώς ο καταγγελλόμενος προχώρησε σε έκτρωση λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε το έμβρυο που κυοφορούσε, τεμάχισε αυτό κατά την καισαρική επέμβαση που πραγματοποίησε και αμέλησε να αφαιρέσει το κεφάλι του από την κοιλιακή της χώρα. Φέρεται μάλιστα να προχώρησε σε επέμβαση, παραλείποντας να ακολουθήσει οδηγίες εξειδικευμένου συναδέλφου του νοσοκομείου της Αττικής.
Με την αγωγή της κατά του νοσοκομείου διεκδίκησε αποζημίωση συνολικού ύψους 300.000 ευρώ για τις βλάβες που υπέστη.
Όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», από τις εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί η γυναίκα διαπιστώθηκε ότι το έμβρυο έπασχε από σύνδρομο και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η πραγματοποίηση άμβλωσης από τον καταγγελλόμενο ιατρό με χειρουργική επέμβαση, παρότι άλλος συνάδελφος του ζήτησε η διαδικασία να γίνει με τη λήψη σχετικής φαρμακευτικής αγωγής επειδή βρισκόταν στον 4ο μήνα της κύησης.
Η γυναίκα υποβλήθηκε συγκεκριμένα σε δύο εγχειρήσεις από τον ιατρό, ο οποίος, όπως καταγγέλθηκε, δεν την ενημέρωσε ότι κατά την τεμάχιση του εμβρύου είχε ξεχαστεί το κεφάλι του στο σώμα της. Κατά την τρίτη εγχείρηση που διενεργήθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής αφαιρέθηκε το κεφάλι του εμβρύου και η μήτρα της γυναίκας, που γλίτωσε τα χειρότερα κινδυνεύοντας να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες από σηψαιμία.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος.

Πηγή:https://www.dimokratiki.gr/01-10-2022/anaviosan-dyo-ypotheseis-iatrikis-ameleias-sta-nosokomeia-rodoy-kai-kalymnoy/

Σχετικά Άρθρα