Οι πολιτικές της ΝΔ για την εργασία έφεραν σημαντικές μειώσεις, ανασφάλεια και χαλάρωση των συνθηκών εργασίας. Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από το νησί της Ρόδου
Αντιπροσωπεία της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νότιας Δωδεκανήσου με επικεφαλής τον Νεκτάριο Σαντορινιό και αποτελούμενη από τον Αναπληρωτή Συντονιστή ΝΕ, Δημήτρη Καραγιάννη και τον υπεύθυνο του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής της ΝΕ, Βασίλη Καραγιάννη, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, τον Αντιπρόεδρο ΕΚΡ και Πρόεδρο Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, κ. Σταμούλη Αθανάσιο, τον Υπεύθυνο Τύπου ΕΚΡ και Πρόεδρο Σωματείου ΚΑΖΙΝΟ Ρόδου, κ. Φρατζολάκη Γεώργιο και τον Οργανωτικό Γραμματέα ΕΚΡ και Πρόεδρο Εργαζομένων ΔΕΗ, κ. Χαροκόπο Μιχαήλ, έχοντας σαν κεντρικό θέμα τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εποχικά εργαζομένων.
Τα στοιχεία που οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι μετέφεραν στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και τον βουλευτή Δωδεκανήσου, ήταν αποκαλυπτικά: το 70% των εποχικά εργαζομένων του νησιού βρίσκεται σε καθεστώς ανεργίας ή σε αναστολή εργασίας, ενώ από τις 6.000 εργαζόμενους που δικαιούται το επίδομα ανεργίας των 400€, μόνο 1.000 άτομα πληρούν τα κριτήρια που το αρμόδιο Υπουργείο έχει θέσει και το εισπράττουν με ορίζοντα μόνο μέχρι τον Σεπτέμβρη. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχιας.
Παράλληλα, τρομερές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην πληρωμή αυτών των ελάχιστων μέτρων στήριξης των εργαζομένων, καθώς δεν έχει πιστωθεί το επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο \, Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ και το επίδομα αναστολής εργασίας για το μήνα Ιούλιο, ακόμη δεν έχει καταβληθεί. Με δεδομένο ότι και τα δυο αυτά επιδόματα δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στο επίπεδο των μισθών που οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν, γίνεται εύκολα αντιληπτή η αβεβαιότητα που κατακλύζει τον κλάδο, για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.
Σημαντική, επίσης, ανησυχία εκφράστηκε για τους ελλιπείς ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας, παρά τις πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει για μαύρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, αλλά και για τους μη ελέγχους στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, στην οποία η Κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε να προχωρήσει, σχολίασε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αλλά και η παντελής αδιαφορία της για τις συνθήκες εργασίας των εποχικά εργαζομένων εν μέσω πανδημίας, καταδεικνύει πλήρως το σχέδιό της για «χαλάρωση» των εργασιακών δικαιωμάτων που ακολουθεί πιστά από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης της διακυβέρνησης.
Όπως τονίστηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος, ούτως ή άλλως για φέτος ήταν αρκετά συρρικνωμένη και οι προβλέψεις για την από δω και πέρα διάρκειά της, δυσοίωνες, είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή το σύνολο των εποχικά εργαζομένων, ανεξαρτήτως ενσήμων, να ενταχθούν σε πλαίσιο στήριξης 6μηνης ανεργίας, αφού ακόμη και όσοι κατάφεραν να εργαστούν, δεν θα έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να ενταχθούν σε αυτό.
Είναι πλέον τραγικά αυταπόδεικτο, ότι οι πολιτικές της Κυβέρνησης για την εργασία, όχι μόνο δεν ανακούφισαν τον κλάδο των εποχικά εργαζομένων, αλλά επέφεραν σημαντικές μειώσεις, ανασφάλεια και χαλάρωση των συνθηκών εργασίας, σημείωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Χαρακτηριστικό το περιβόητο πρόγραμμα «Συν- Εργασία», το οποίο εκτός του ότι δεν είχε ευρεία εφαρμογή και δεν παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή του τμήματος του μισθού από το Κράτος, σήμανε περικοπές στα εισοδήματα των εργαζομένων.
Τα νησιά και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου κρίση, που το χειμώνα θα πλήξει βάναυσα την συνοχή των τοπικών κοινωνιών. Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα ουσιαστικής στήριξης των εργαζομένων και των οικογενειών τους και να πάψει να κωφεύει στις προτάσεις των Σωματείων και της Αντιπολίτευσης.
Αν δεν υπάρξει μια συνεκτική εθνική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική, θα βάζουμε συνεχώς αυτογκόλ
Στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδας» και στους δημοσιογράφους Σπύρο Δημητρέλη και Αλεξία Τασούλη, ήταν σήμερα καλεσμένος ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρθηκε στη Συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την στάση που θα πάρει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην επικείμενη ψηφοφορία.
Μια «όπως- όπως» Συμφωνία
«Σαφέστατα τα θέματα πρέπει να λυθούν και οι διαφορές να κλείσουν. Το ερώτημα είναι αν αυτή η Συμφωνία γίνεται βιαστικά και με τη χώρα να αποδέχεται κόκκινες γραμμές, της Τουρκίας, όπως η οριοθέτηση, ανατολικά, του 28ου μεσημβρινού. Στην τελική Συμφωνία, επίσης, η επήρεια των νησιών, και μάλιστα μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, η Ρόδος αλλά και η Κάρπαθος, είναι μερική και όχι πλήρης. Τμήμα της Ρόδου από την οποία κατάγομαι, είναι εκτός ΑΟΖ. Θυμίζω, ακόμη, ότι εντός της Συμφωνίας, περιλαμβάνεται ο όρος ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία με γειτονική χώρα αν δεν εγκρίνει η Αίγυπτος, η οποία θέτει το ζήτημα οριοθέτησης ανατολικότερα του 28ου Μεσημβρινού. Αυτό σημαίνει πιθανά ζητήματα με την ΑΟΖ για την Κύπρο».
«Όλα αυτά είναι σοβαρά ζητούμενα που εμπεριέχονται στην Συμφωνία και δίνουν επιχειρήματα στην Τουρκία. Δημιουργείται δηλαδή ένα αρνητικό προηγούμενο για οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση».
«Αν δεν υπάρξει μια συνεκτική εθνική στρατηγική η οποία θα αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα και θα ανοίγει έναν διάλογο για τις μόνες διαφορές που υπάρχουν με την Τουρκία, την ΑΟΖ δηλαδή και την υφαλοκρηπίδα, τότε είναι σα να βάζουμε «αυτογκόλ» στην εξωτερική μας πολιτική».
Γιατί θα ψηφίσει «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
«Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Συμφωνία με την Αίγυπτο είναι μια κακή Συμφωνία. Όμως, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή έγινε στο πλαίσιο του τουρκό-λιβυκού Συμφώνου και στην προσπάθεια αυτό να ακυρωθεί αλλά και υπό το πρίσμα της έντασης με την Τουρκία, για αυτό και δηλώνουμε «παρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως μια δύναμη πατριωτικής ευθύνης, έχει σαφή θέση κι αυτό πρέπει να αξιολογηθεί κατάλληλα».
«Από την πλευρά μας ζητάμε Σύνοδο Κορυφής για όλα αυτά τα ζητήματα καθώς και Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Γιατί ενώ υπήρξαν κυρώσεις της Ε.Ε. για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ Κύπρου, εδώ και δέκα μήνες, με όλα αυτά που συμβαίνουν, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια και η συζήτηση αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο».
«Τέλος, κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε τι έγινε στην κρυφή συνάντηση στο Βερολίνο. Μήπως τελικά πάρθηκαν δεσμεύσεις τις οποίες, καλώς, δεν τηρήσαμε και γι’ αυτό η στάση της Γερμανίας στη συγκεκριμένη κρίση, είναι αμφιλεγόμενη;».