Έτοιμοι για όλα τα σενάρια στη κυβέρνηση ως προς τη στάση της Τουρκίας και ιδίως για το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να βάλει το ζήτημα των νησιών στη Σύνοδο των ηγετών – Έχουν «κλειδώσει» οι συναντήσεις Μητσοτάκη με Τζόνσον και Τριντό
Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για τη Μαδρίτη και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μόλις το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειωθεί στην ισπανική πρωτεύουσα, πρώτος σταθμός θα είναι η δεξίωση που παραθέτει στους ηγέτες της Συμμαχίας ο Βασιλιάς Φελίπε.
Εκεί, βεβαίως, θα βρίσκεται και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα έχει φτάσει νωρίτερα στη Μαδρίτη για να έχει τριμερή με τον Φινλανδό πρόεδρο Νιίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. Το βασιλικό δείπνο, συνεπώς, θα είναι η πρώτη «συνύπαρξη» των δύο ανδρών μετά το ραντεβού τους στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο, το οποίο αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς εξελίχθηκε.
Στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι για όλα τα σενάρια ως προς τη στάση της Τουρκίας και ιδίως για το ενδεχόμενο ο κ. Ερντογάν να βάλει το ζήτημα των νησιών στη Σύνοδο των ηγετών, η οποία θα γίνει σε συνέχειες την Τετάρτη και την Πέμπτη. Κατά πληροφορίες του protothema.gr, έχει γίνει από τον διεθνή παράγοντα μια προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία να μην «φορτώσει» το τραπέζι, ιδίως σε μια συγκυρία που το μείζον είναι η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Μένει να φανεί, συνεπώς, πώς θα συμπεριφερθεί ο κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει σε εξέλιξη ένα «μεγάλο παζάρι», εργαλειοποιώντας το τουρκικό «βέτο» στη Συμμαχία. Δεν υπάρχει, πάντως, αμφιβολία ότι, ακόμα και αν επιλέξει να κρατήσει μια πιο ήπια στάση στην επίσημη συνεδρίαση της Συνόδου, θα ξεδιπλώσει τις αναθεωρητικές του θέσεις στις διμερείς του επαφές. Κρίσιμο θα είναι, αν μια από αυτές θα είναι και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν τον έχει δεχθεί στον Λευκό Οίκο και είναι πλήρως ενήμερος για την κατάσταση στην περιοχή μας μετά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη πριν από ενάμιση μήνα.
Ο «γαλάζιος φάκελος» του κ. Μητσοτάκη, πάντως, είναι επαρκώς προετοιμασμένος. «Ο πρωθυπουργός, εφόσον χρειαστεί, θα μιλήσει με νομικά επιχειρήματα, χωρίς να καταφεύγει σε νομικισμούς, αλλά και με ιστορική και πολιτική ακρίβεια», εξηγεί στο protothema.gr αρμόδια κυβερνητική πηγή, «φωτογραφίζοντας» τα όπλα του κ. Μητσοτάκη. Πέραν της επίκλησης του διεθνούς δικαίου και της α λα καρτ ερμηνείας των Συνθηκών από μέρους Τουρκίας, οι ελληνικές θέσεις στηρίζονται στον περίφημο χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας που…περιφέρει η Τουρκία, στην ακρίβεια των Συνθηκών που η Τουρκία αμφισβητεί, αλλά και στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο δικαιολογεί τη «νόμιμη άμυνα» της χώρας μας, εφόσον απειλείται μέσω του Casus Belli της γείτονος και της παρουσίας της «Στρατιάς του Αιγαίου» στα τουρκικά παράλια. Γι’ αυτά και άλλα πολλά, καθώς η Σύνοδος του ΝΑΤΟ δεν αφορά τα Ελληνοτουρκικά, στο Μαξίμου βρέθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ακόμα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, η διπλωματική του σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Παράλληλα, «κλειδώνουν» και οι διμερείς επαφές που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη. Με βάση τα ως τώρα δεδομένα, αναμένεται να δει τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο είχε προ ημερών τηλεφωνική επικοινωνία, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και μένει να φανεί ποιον ακόμα.