Έξι συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε για την προστασία του πλανήτη

by LerosReport

Συνηθίζουμε να υποστηρίζουμε ότι ακόμα και οι πιο μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορεί να έχουν σημαντικές ευεργετικές επιπτώσεις στην πανανθρώπινη προσπάθεια προστασίας του πλανήτη. Πράγματι, ακόμα και το τέλος της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης, όπως τα καλαμάκια, έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Εν τούτοις, η προσπάθεια περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C και πόσω μάλλον κάτω από τον 1,5°C, που πιστεύουν οι επιστήμονες πως είναι απαραίτητο για τη σωτηρία της Γης, απαιτεί σημαντικότερες αλλαγές, που θα πρέπει να κάνουμε.

Σχετική μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, επισημαίνει πως έξι βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επομένως στον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας. Είναι, πάντως, σημαντικό να αναφερθεί πως οι αλλαγές αυτές αφορούν στον τρόπο ζωής των ανθρώπων στον λεγόμενο «δυτικό κόσμο», που έχουν το περιθώριο αυτό και οι οποίοι κατά κύριο λόγο έχουν ενσωματώσει συνήθειες όπως ο υπερκαταναλωτισμός ή το food waste στην καθημερινότητά τους.

Αναλυτικότερα, η έρευνα που διεξήχθη από ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και αναλύθηκε από ειδικούς της παγκόσμιας εταιρείας μηχανικών Arup και του ομίλου παγκόσμιων πόλεων C40, κατέληξε ότι οι εξής έξι αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών μπορούν να «σώσουν» τον πλανήτη.

#1 Διατροφή

Περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας – αυτή είναι η διατροφή που «σώζει» τον πλανήτη μας. Σε γενικές γραμμές πάντως, αυτό που χρειάζεται να έχουμε είναι μέτρο στο τι, πώς και ιδίως πόσο καταναλώνουμε για τη διατροφή μας. Από τη μία διότι έτσι προσέχουμε την υγεία μας – και ο υγιής άνθρωπος ενδιαφέρεται για να είναι και το περιβάλλον του υγιές – και από την άλλη διότι με τη μείωση στην κατανάλωση κρέατος συμβάλλουμε αποφασιστικά στην προστασία του πλανήτη. Το food waste εξάλλου είναι ένα από τα προβλήματα που απαιτεί λύσεις «εδώ και τώρα» για το συνολικό όφελος της ανθρωπότητας.

#2 Ένδυση

Ακόμα και ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυνόμαστε έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο – και πάλι σε συνάρτηση με την υπερκατανάλωση. Η συγκεκριμένη έρευνα τονίζει πως θα πρέπει να περιορίσουμε τα καινούρια ρούχα που αγοράζουμε σε έως τρία τον χρόνο. Έτσι, οδηγούμαστε σε λύσεις όπως η ανακύκλωση, η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων και η επαναχρησιμοποίηση παλαιότερων, που είναι απολύτως φιλικές περιβαλλοντικά.

#3 Ηλεκτρικές συσκευές

Εξοπλίζοντας το σπίτι μας με ηλεκτρικές συσκευές και ανανεώνοντάς τες σχετικά συχνά, οδηγούμαστε σε υπερβολικές εκπομπές αερίων – τόσο από την κατασκευή και την παραγωγή τους όσο και από τη λειτουργία τους. Η έρευνα συνιστά να διατηρούμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές για τουλάχιστον επτά χρόνια, πριν μπούμε στη διαδικασία να τις ανανεώσουμε με πιο εξελιγμένα, καινούρια μοντέλα.

#4 Ταξίδια

Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που επιβαρύνει την κατάσταση του πλανήτη. Οι εκπομπές αεριών που προκαλούνται από τον τρόπο που επιλέγουμε να ταξιδέψουμε αποτελούν πολύ σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο. Έτσι, οι ειδικοί αναφέρουν πως θα πρέπει να περιορίσουμε τα αεροπορικά μας ταξίδια σε μόλις ένα κάθε τρία χρόνια, τουλάχιστον, ώστε να διαπιστώσουμε απτά αποτελέσματα.

#5 Μεταφορές

Αντίστοιχα, ο κλάδος των μεταφορών εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου που θα πρέπει να περιοριστούν για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη άνοδος της θερμοκρασίας της Γης. Στις προσωπικές μας μεταφορές μπορούμε να χρησιμοποιούμε κατά το δυνατόν περισσότερο τα δημόσια μέσα μεταφοράς, όπου και όποτε είναι διαθέσιμα. Επίσης, η χρήση ποδηλάτου προκρίνεται ως οικολογική, υγιεινή επιλογή που προάγει την άσκηση, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

#6 Ενέργεια

Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε κεντρικό επίπεδο και μάλιστα η Ευρώπη φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Ενσωματώνοντας λύσεις πράσινης ενέργειας στην καθημερινότητά μας, στα σπίτια και στους χώρους εργασίας μας, μπορούμε να συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο στην προστασία της Γης.

Πηγή:https://www.cnn.gr/perivallon/story/313712/exi-synitheies-poy-prepei-na-allaxoyme-gia-tin-prostasia-toy-planiti

Σχετικά Άρθρα