Στις 21 Ιουλίου, η Ρωσία με την αιτιολογία εργασιών συντήρησης θα κλείσει τη στρόφιγγα που μεταφέρει φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη κι ο φόβος να μην ξαναανοίξει είναι κάτι παραπάνω από ρεαλιστικός.
Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε όλα ερωτήματα που γεννήθηκαν μαζί με το ενδεχόμενο να μην ανοίξει ξανά η στρόφιγγα του Nord Stream 1.
Τι ακριβώς συνέβη;
Η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας του μπλοκ των 27 χωρών, που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά από το φυσικό αέριο της Μόσχας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει περικόψει τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1 (ο οποίος περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία ) – τον πιο σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου της Ευρώπης – κατά 60%. Η Ιταλία βλέπει τις στο μισό. Eπίσης, η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν σημαντικές μειώσεις.
Αυτό επιφέρει διακοπές αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Αυτές οι διακοπές θεωρήθηκαν αρχικά ως “μικρότερο κακό”, επειδή η Πολωνία, για παράδειγμα, είχε ήδη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους, ενώ άλλες είχαν εναλλακτικές προμήθειες.
Οι τελευταίες περικοπές, ωστόσο, έπληξαν χώρες που είναι μεγάλες οικονομίες και χρησιμοποιούν πολύ το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Γερμανία βασίζεται στη Ρωσία για το 35% των εισαγωγών φυσικού αερίου της, ενώ η Ιταλία για το 40%. Αυτή τη στιγμή, οι προμήθειες φυσικού αερίου επαρκούν για τις τρέχουσες ανάγκες.
Ποιοι τομείς κινδυνεύουν να επηρεαστούν;
Οι παραγωγοί χημικών, χάλυβα, γυαλιού και χαρτιού είναι οι κορυφαίοι βιομηχανικοί καταναλωτές φυσικού αερίου της Γερμανίας, αλλά οι επιπτώσεις θα κυμαίνονται όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων και πορσελάνης.
Η βιομηχανία αλουμινίου, με πωλήσεις 22 δισ. ευρώ και 60.000 εργαζομένους, βασίζεται στο αέριο για την τήξη και την ανακύκλωση.
Στη βιομηχανία χαρτιού, με κύκλο εργασιών 15,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και 40.000 υπαλλήλους, οι χειριστές λένε ότι το χαρτί και το χαρτόνι είναι ζωτικής σημασίας για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα είδη υγιεινής.
Τι επιπτώσεις θα επιφέρει στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκη, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για ότι αφορά το φυσικό αέριο. Το πρώτο είναι η περίπτωση να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου, που θα σημάνει αποκλιμάκωση των τιμών του, ενώ το δεύτερο, είναι η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, «από την οποία η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες, αφού δε χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».Υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τη χώρα μας;
Το Σάββατο 9/07, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μίλησε τον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN, όπου ανέφερε τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, τονίζοντας πως ο πρώτιστος στόχος είναι να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας τον χειμώνα σε περίπτωση που διακοπεί πλήρως η ροή φυσικού αερίου από την Ευρώπη.
Έχουμε αποθέματα για το χειμώνα που έρχεται;
Ο κ. Σκρέκας, στην ίδια συνέντευξη, ανέφερε πως: «Έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου, αν χρειαστεί, να αξιοποιήσουν πετρέλαιο diesel αν διακοπεί το φυσικό αέριο». Επιπλέον, στα μέτρα επάρκειας της κυβέρνησης, περιλαμβάνονται τα παρακάτω: πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα (LNG), δύο νέοι σταθμοί LNG (Αλεξανδρούπολη), αέριο από αγωγό TAP, πέντε εργοστάσια παραγωγής ρεύματος (πετρέλαιο αντί αέριο), αύξηση παραγωγής από λιγνιτικά εργοστάσια και το προαναφερθέν νέο λιγνιτικό εργοστάσιο στην Πτολεμαΐδα.