Στην πρώτη επιτροπή κατά την οποία συζητείται το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου έθεσε τον αρμόδιο Υπουργό και την Κυβέρνηση προ των ευθυνών τους για την μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον Κλάδο. Επίσης, σχολίασε τις ρυθμίσεις του, υπό συζήτηση νομοσχεδίου, κάνοντας παρατηρήσεις σε σχέση με την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην παραλία.
Η πολιτική της Κυβέρνησης για τον Τουρισμό παίρνει Μηδέν.
«Ως αρμόδιος Τομεάρχης Ναυτιλίας, όταν άκουσα τα μέτρα του Υπουργείου Ναυτιλίας για την στήριξη της ακτοπλοΐας και της διασύνδεσης των νησιών μας, είπα, πολύ λίγα- πολύ αργά. Σχολιάζοντας τα μέτρα του Υπουργείου Τουρισμού για τον κλάδο, θα πω απλά: Μηδέν. Άλλωστε αυτή είναι μια παραδοχή και του κ. Πέτσα, που χθες δήλωσε ότι στον Τουρισμό είμαστε στο μηδέν».
«Η Κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει ένα Νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, χωρίς να λύνει τα τρέχοντα ζητήματα του κλάδου και χωρίς να ανοίγει καν τη συζήτηση για το τι συμβαίνει σήμερα στην τουριστική μας βιομηχανία:
Τι κάνει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, όταν ηγειτονική μας χώρα Ιταλία ανακοινώνει πρόγραμμα επιδότησης του εσωτερικού τουρισμού για οικογένειες μέχρι και 40.000 ευρώ;
Τι κάνει η Κυβέρνηση για προσελκύσει νέες αγορές; Το Υπουργείο έχει σχέδιο και πολιτική για τη διαφήμιση της χώρας ή περιμένει τι θα του πει το MarketinGreece- εκεί όπου η ΝΔ, με αδιαφανείς διαδικασίες,ανέθεσε την τουριστική προβολή της χώρας μας;
Πότε θα μπορέσουν να αναπτυχθούν οι ξαπλώστρες στις παραλίες; Γιατί άργησε τόσο πολύ- μέσα Μαΐου- να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παραχώρηση των παραλιών;Και αφού εκδόθηκε, γιατί μας φέρνετε μια σειρά ρυθμίσεων που αλλάζουν την ουσία της ΚΥΑ; Ποια είναι επιτέλους η λογική της νομοθέτησης του Επιτελικού Κράτους της ΝΔ;
Γιατί οι ναυαγοσώστες θα μπουν στις παραλίες από την 1η Ιουλίου;Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που έχουν ήδη αρχίσει τα μπάνια τους.
Τέλος, ακόμη και η ρύθμιση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι ατελής. Ποιος θα τα πιστοποιεί; Ποιος φορέας θα επιβλέπει την εφαρμογή τους έτσι ώστε να μην έχουν νομικές συνέπειες οι επιχειρήσεις; Από πού προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί το κόστος λειτουργίας και κατασκευής;».
Τα προβλήματα της ρευστότητας των επιχειρήσεων του Τουρισμού
«Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό είναι μικρές και μικρομεσαίες. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να στηριχθούν από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ούτε μπορούν να αντέξουν τους δανειακούς όρους των τραπεζών,όταν τους ζητάνε cashcollaterals και εγγυήσεις. Ελάχιστες από αυτές μπήκαν στην επιδότηση του επιτοκίου των δανείων και στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Γιατί δεν μπήκαν οι υπόλοιπες; Γιατί θαείχαν αύξηση στο δανειακό τους βάρος και θα κινδύνευαν να καταρρεύσουν ακόμα πιο γρήγορα».
«Η Κυβέρνηση, έπρεπε άμεσα να έχει ενισχύσει τις τουριστικές επιχειρήσεις,με μη επιστρεπτέα επιδότηση, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Αρμαγεδώναςγια τους εργαζόμενους του Τουρισμού
«Αυτή την περίοδο πρόκειται να βιώσουμε έναν Αρμαγεδώναστα εργασιακά του Τουρισμού. Πάνω από το 50% των εργαζομένων, δεν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά. Ολόκληρεςοικογένειες που ζουν από τον τουρισμό, το χειμώνα δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Τι έχετε κάνει γι’ αυτό;».
«Αποδεχτείτε τις προτάσεις μας και παρατείνετε το επίδομα ανεργίας για όσους δεν θα καταφέρουν να βρουν εργασία. Ενώ για όσους μπορέσουν να βρουν δουλειά, πρέπει άμεσα να φέρετε ρύθμιση σε σχέση με τα ένσημα που απαιτούνται για να ενταχθούν, το χειμώνα, στο επίδομα ανεργίας και να παρατείνετε αυτό για 6μήνες».
Προτάσεις για τον καταδυτικό τουρισμό. Το Νομοσχέδιο έχει πολλές ασάφειες.
«Όχι, δεν είναι καινοτομία, όπως θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε η ΝΔ, το σημερινό νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό. Υπήρχε ήδη σε ισχύ νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 3409/2005)και τώρα απλά γίνονται κάποιες αλλαγές, μερικές από αυτές στη σωστή κατεύθυνση και άλλες, όμως, όχι.
«Το Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού που εσείς του δίνετε συμβουλευτικές αρμοδιότητες και ρόλο μόνο για να γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Τουρισμού, δε θα προσφέρει ουσιαστικά. Στον αντίποδα αυτού, εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται ένα Συμβούλιο- στα πρότυπα της ΕΣΑΛ και προτού την υποβαθμίσει σε κυβερνητικό όργανο ο κ. Πλακιωτάκης ή η Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων-που να δίνει αδειοδοτήσεις και να βοηθά στην επιτάχυνση των διαδικασιών».
Οι ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου δεν προφυλάσσουν τον αρχαιολογικό πλούτο, το θαλάσσιο περιβάλλον και την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες της χώρας μας.
«Ιδιαίτερα προβληματικόείναι το γεγονός ότι επιτρέπετε την ίδρυση καταδυτικών πάρκων μέσα σε ενάλιους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς να προβλέπετε τον έλεγχο πρόσβασης σε αυτούς ή την προστασία τους».
«Επίσης, οι ρυθμίσεις σαςγια τα τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα δεν ακολουθούν το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης, αφού δεν προβλέπετε τίποτα σχετικά με το να καθαρίζονται, πριν ποντιστούν στη θάλασσα, ή σε σχέση με το που θα βυθιστούν. Σύμφωνα δηλαδή με το Νομοσχέδιο της ΝΔ κάποιος μπορεί να βυθίσει ένα ναυάγιο σε περιοχή Ποσειδωνίας ή Natura και χωρίς μάλιστα να έχει απομακρύνει τα λάδια και τα κατάλοιπα, πρώτα, από αυτό. Πρέπει η συγκεκριμένη διάταξη να αποσαφηνιστεί για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στο θαλάσσιο περιβάλλον».
«κ. Υπουργέ, η σημερινή «Καθημερινή»- δεν είναι έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ- στηλίτευε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σας, όπου δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του συνόλου της παραλίας από τα ξενοδοχεία, τα οποία βρίσκονται δίπλα στις παραλίες. Μέχρι και η Καθημερινή κατάλαβε ότι, πχ. στη νότια Ρόδο, που είναι το ένα ξενοδοχείο δίπλα στο άλλο, δεν θα υπάρχει πρόσβαση στην παραλία και ο λουόμενος δεν θα βρίσκει σπιθαμή για να κάνει μπάνιο, χωρίς να πληρώσει ή χωρίς να τον διώξουν.Ουσιαστικά απαγορεύετε στους επισκέπτες και στους ντόπιους να επισκεφθούν μεγάλα κομμάτια παραλίας και αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι».