Περισσότερες από 90 γυναίκες και παιδιά έχουν βρει τον δρόμο τους μετά τη φιλοξενία τους στον Ξενώνα της Ρόδου για θύματα βίας, ενώ περισσότερες από 1.200 κακοποιημένες γυναίκες σε Ρόδο, Κω και Σύρο έτυχαν στήριξης στα Κέντρα Συμβουλευτικής, από το έτος 2016.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη λειτουργία των δομών σε Ρόδο, Κω και Σύρο ανέρχεται σε περίπου 3,3 εκ. € που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από το Ε.Π. Ν. Αιγαίου με φορείς υλοποίησης τους Δήμους των τριών νησιών.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Χαρούλα Γιασιράνη, οι γυναίκες φιλοξενούνται στον ξενώνα αρχικά για τρεις μήνες και εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι η φιλοξενία παρατείνεται για άλλους τρεις μήνες. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας της Ρόδου εκτός από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό πλέον απασχολείται και παιδαγωγός η οποία φροντίζει τα παιδιά της δομής.
Όπως λέει κ. Χ. Γιασιράνη, οι περισσότερες γυναίκες που φιλοξενήθηκαν ή φιλοξενούνται στη δομή η οποία εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά, έχουν ως μόνιμη κατοικία κατά κύριο λόγο τη Ρόδο ημεδαπές και αλλοδαπές. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως πολλές από τις γυναίκες που αναγκάζονται να καταφύγουν στον Ξενώνα για να γλιτώσουν την κακοποίηση είναι Ροδίτισσες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν καμία υποστήριξη από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.
«Κάθε περιστατικό είναι δύσκολο και κρύβει πόνο, τόσο για τις γυναίκες που φιλοξενούνται στον Ξενώνα όσο και για εκείνες που δέχονται ψυχολογική υποστήριξη και νομικές συμβουλές από τα Κέντρα. Η δωρεάν νομική βοήθεια στις γυναίκες – θύματα βίας που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων που πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι μια τεράστια κατάκτηση, καθώς μέχρι τώρα αποτελεί τεράστιο εμπόδιο το κόστος για γυναίκες που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν οικονομική αυτονομία», επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας στη «δ» εξαίροντας παραλλήλως τον πολύ σημαντικό ρόλο του Δικτύου για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στη Ρόδο πριν από περίπου έναν χρόνο: «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πανελλαδικά πρωτοβουλία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων:
-Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου
-Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
-Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου
-Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου
-Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
-Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
– Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου/Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
-Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε
-Φιλότιμο Ίδρυμα
Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί στην πράξη η σπουδαιότητα του ρόλου του για την αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτύπων, των πολλαπλών διακρίσεων και της βίας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων όσων σχετίζονται με τη γυναίκα και το παιδί.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης πως πολλές από τις γυναίκες που έχουν φιλοξενηθεί στον Ξενώνα έχουν απορροφηθεί με ενέργειες του Δικτύου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην αγορά εργασίας και έχουν σταθεί στα πόδια τους κάνοντας μια νέα αρχή στη ζωή τους». Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες που έχουν υποστεί βία (σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή κακοποίηση ως θύμα trafficking), ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας και ηλικίας.
Παρέχεται ασφαλής διαμονή στις γυναίκες θύματα και στα παιδιά τους, και διασφαλίζεται η προστασία τους από τον θύτη, παράλληλα με κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με σκοπό την ενδυνάμωση και την επανένταξη των γυναικών στην κοινότητα δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Ακόμη, μέσω του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών υπάρχει εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική συμβουλευτική υποστήριξη, εργασιακή συμβουλευτική και νομική στήριξη, διευκόλυνση των γυναικών θυμάτων βίας και πολλαπλών διακρίσεων ως προς την πρόσβαση σε φορείς προώθησης απασχόλησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, υγείας η παραπομπή των γυναικών στις αρχές, τις υπηρεσίες υγείας και τους ξενώνες φιλοξενίας, δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία σε ειδικές ομάδες επαγγελματιών που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», τη σχολική κοινότητα και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.