Ποιοι ενδροκρινολογικοί ασθενείς είναι ευπαθείς σε σχέση με τον κορωνοϊό – Τι να προσέχουν

by LerosReport

Τα παχύσαρκα άτομα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια στο πρώτο σύμπτωμα δύσπνοιας

Χρήσιμες οδηγίες για τους ενδοκρινολογικούς ασθενείς δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος τ. λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Παρασκευή Μεντζελοπούλου, η οποία επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες κατηγορίες από αυτούς τους ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Όσοι πάσχουν από πρωτοπαθή υποφυσιακή ή επινεφριδιακή ανεπάρκεια και βρίσκονται σε χρόνια θεραπεία με κορτιζόνη, μπορεί σύμφωνα με την κ. Μεντζελοπούλου να έχουν αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις. «Σε περίπτωση που ένας ασθενής που λαμβάνει κορτιζόνη σε χρόνια βάση παρουσιάσει σημάδια λοίμωξης (βήχα, κακουχία, πυρετό) πρέπει αμέσως να μιλήσει με τον θεράποντα ενδοκρινολόγο του και να διπλασιάσει τη δόση της κορτιζόνης που παίρνει (η αύξηση της δόσης είναι απαραίτητη καθώς το ίδιο σώμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στο στρες της λοίμωξης αυξάνοντας την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης). Αν υπάρξει επιδείνωση ή παρουσιάσει εμετό ή/και διάρροια θα πρέπει άμεσα να μεταβεί σε νοσοκομείο για λήψη κορτιζόνης ενδοφλεβίως».

Τα παχύσαρκα άτομα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια στο πρώτο σύμπτωμα δύσπνοιας

Ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου φαίνεται να είναι και οι παχύσαρκοι ασθενείς, ακόμα και αν είναι νέοι και δεν έχουν κάποια άλλη χρόνια πάθηση. «Δυστυχώς έχουμε δει αρκετά άτομα να χάνουν τη ζωή τους, χωρίς άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, παρά μόνο το βάρος. Πιθανές αιτίες είναι η μειωμένη αναπνευστική επάρκεια στα άτομα αυτά, και πιθανόν η ύπαρξη υποκλινικής καρδιαγγειακής νόσου λόγω της παχυσαρκίας. Τα παχύσαρκα άτομα μπορεί επίσης να ανεβάσουν σάκχαρο σε περίπτωση λοίμωξης, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κλινική τους πορεία». Μεγάλη δυσκολία υπάρχει επίσης και στη διασωλήνωση και διαχείριση των παχύσαρκων ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με την κ. Μεντζελοπούλου, η ο οποία τονίζει ότι αυτά τα άτομα πρέπενα ζητήσουν βοήθεια στο πρώτο σύμπτωμα δύσπνοιας, βήχα ή πυρετού για να προλάβουν μια ξαφνική επιδείνωση.

Οι διαβητικοί θα πρέπει να έχουν έτοιμο πλάνο αντιμετώπισης

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που δεν έχουν καλά ρυθμισμένο σάκχαρο (γλυκοζυλιώμενη αιμοσφαιρίνη HbA1C >7%) αποτελούν μια μεγάλη ομάδα ασθενών που μπορεί να νοσήσει βαριά από COVID -19. Η πιθανότητα να νοσήσουν δεν είναι μεγαλύτερη από τον υπόλοιπο πληθυσμό, η θνητότητα όμως και η θνησιμότητα είναι σημαντικά μεγαλύτερη, επισημαίνει η κ. Μεντζελοπούλου. «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη ρύθμιση του σακχάρου την περίοδο αυτή, ενώ θα πρέπει να είναι άμεση η επικοινωνία με τον ιατρό στο πρώτο ύποπτο σύμπτωμα. Κάθε ασθενής που πάσχει από διαβήτη θα πρέπει να έχει ένα πλάνο αντιμετώπισης μιας οξείας κατάστασης και να έχει αρκετές προμήθειες στο σπίτι όσον αφορά φάρμακα και αναλώσιμα για το διαβήτη».

Όσοι έχουν Hashimoto να μην καταναλώνουν αλόγιστα βιταμίνες

Τώρα όσον αφορά τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα του θυρεοειδούς δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αν είναι καλά ρυθμισμένοι, λέει η ενδοκρινολόγος. Κι αυτό γιατί, όπως αναλύει, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η πιο συχνή αυτοάνοση διαταραχή του θυρεοειδούς, δεν ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα που αυξάνουν την ευπάθεια στις λοιμώξεις. «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όμως στη σωστή λήψη των φαρμάκων την περίοδο αυτή, καθώς υπάρχει περιορισμός στη δυνατότητα πραγματοποίησης εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων». Η κ. Μεντζελοπούλου συστήνει την αποφυγή αλόγιστης λήψης βιταμινών καθώς αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη απορρόφηση των φαρμάκων του θυρεοειδούς. Προτείνει μάλιστα αν κάποιος θέλει να πάρει συμπληρώματα να μιλήσει με τον ενδοκρινολόγο του.

Ευπαθείς όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη για περισσότερο από τρεις μήνες

Σε ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονται και οι ασθενείς που λαμβάνουν κορτιζόνη για τη θεραπεία οποιουδήποτε χρόνιου νοσήματος, για περίοδο μεγαλύτερη των 3 μηνών, αναφέρει η ενδοκρινολόγος και εξηγεί: Η χρόνια λήψη κορτιζόνης οδηγεί σε δευτεροπαθή επινεφριδιακή ανεπάρκεια, αδυναμία αύξησης της κορτιζόλης δηλαδή, για την αποτελεσματική αντιμετώπισης της λοίμωξης. «Και τα άτομα αυτά, λοιπόν, πρέπει σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους και να αυξήσουν τη δόση της κορτιζόνης που λαμβάνουν τουλάχιστον έως ότου νιώθουν πάλι τελείως καλά». Επίσης η κ. Μεντζελοπούλου συστήνει όποιος λαμβάνει κορτιζόνη χρονίως να το τονίσει σε πιθανή επικοινωνία με ιατρό του ΕΟΔΥ, ή αν πάει στο νοσοκομείο με ύποπτα συμπτώματα.

Μένουμε σπίτι και μένουμε υγιείς

Καθώς όλη αυτή η κατάσταση εξελίσσεται διαρκώς και δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει, είναι σημαντικό, λέει η κ. Μεντζελολοπούλου, να παίρνουμε τα φάρμακα μας σωστά, τακτικά, να ακολουθούμε τις οδηγίες του ιατρού μας όσον αφορά τη διατροφή και την άσκηση, να φροντίζουμε τον ύπνο μας, να αποφεύγουμε το αλκοόλ και το κάπνισμα, να αποφεύγουμε την λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακά μας και να ακολουθούμε πιστά της βασικές αρχές υγιεινής. «Επικοινωνούμε με τον ιατρό μας για οποιαδήποτε απορία ή ύποπτο σύμπτωμα. Μένουμε σπίτι και μένουμε υγιείς», τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment