Η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας για μερική επιστράτευση προκαλεί ανάμεικτα αισθήματα φόβου και πατριωτισμού.
Αλεξάντερ, 33 ετών, έμαθε για την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει μερική επιστράτευση, κατά τη διάρκεια ενός φορτισμένου συναισθηματικά τηλεφωνήματος από την σύζυγό του: «Σάσα, μπορούν να σε πάρουν», του είπε λίγο αφότου έφτασε στο γραφείο του στο κέντρο της Μόσχας.
Ενώ ο Αλεξάντερ υπηρέτησε στο στρατό ως κληρωτός πριν από σχεδόν 15 χρόνια, δεν είδε ποτέ μάχη. Αυτό τον τοποθετεί συγκριτικά χαμηλά στην σειρά για επιστράτευση, την πρώτη της Ρωσίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνει σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian.
Παρόλα αυτά, όπως και πολλοί άλλοι, ανησυχεί ότι μπορεί να λάβει την povestka, τα χαρτιά της επιστράτευσής του, και να σταλεί στο μέτωπο.
«Προτιμώ να φύγω, παρά να πολεμήσω σε αυτό τον πόλεμο», δήλωσε σε μια σύντομη συνέντευξη μέσω μιας εφαρμογής messenger. «Αν με καλέσουν, τότε θα ήθελα να φύγω (από τη χώρα)».
Ωστόσο, εξαιτίας ενός νέου νόμου που ποινικοποιεί την λιποταξία, όπως είπε, πιστεύει ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια δεκαετή φυλάκιση ή και μεγαλύτερη αν το σκάσει. «Είναι αδύνατον», είπε για την επιλογή αυτή. Στο τέλος, προσέθεσε, πιθανότατα θα «πρέπει να πάει» στο στρατό, αλλά θα προσπαθήσει να βρει ένα τρόπο για να το αποφύγει.
«Ο πόλεμος επέστρεψε στο σπίτι των Ρώσων»
Εκατομμύρια Ρώσοι ξύπνησαν την Τετάρτη και συνειδητοποίησαν ότι μπορεί πράγματι να χρειαστεί να συμμετάσχουν στον πόλεμο της χώρας και στην κατοχή της Ουκρανίας.
Για σχεδόν επτά μήνες, πολλοί Ρώσοι προσπάθησαν απλώς να αγνοήσουν την εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα, για πολλές οικογένειες, ο πόλεμος επέστρεψε στο σπίτι τους.
«Αυτό είναι το πράγμα που όλοι φοβόντουσαν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος», δήλωσε μια μητέρα, που πιστεύει ότι ο γιος της θα μπορούσε να επιστρατευτεί.
Άλλοι λένε ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν. Ένας άνδρας γύρω στα 30, με προηγούμενη στρατιωτική θητεία, δήλωσε ότι πιστεύει πως είναι πατριωτικό του καθήκον να πάει στο στρατό, αν τον επιστρατεύσουν. «Θέλω να είμαι με την πατρίδα μου», είπε.
Θα κλείσει τα σύνορα ο Πούτιν;
Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει κλείσει τα σύνορα για να αποτρέψει την έξοδο των ατόμων που αποφεύγουν την επιστράτευση. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα.
Οι Ρώσοι που διαφεύγουν από τη χώρα έχουν αγοράσει εισιτήρια για χώρες όπως η Τουρκία και η Αρμενία, όπου μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα.
Ωστόσο, τα μεμονωμένα εισιτήρια για τις χώρες αυτές δεν είναι διαθέσιμα μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, και ακόμη και τότε μπορεί να κοστίζουν πάνω από 3.000 δολάρια.
Η Aviasales, ένας δημοφιλής ιστότοπος αεροπορικών εισιτηρίων, έχει ακόμη και την επιλογή, «να επιλέξετε τον προορισμό ‘όπου μπορώ να πάω’».
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τα χερσαία σύνορά τους για τους Ρώσους, αφήνοντας ακόμα λιγότερες επιλογές διαφυγής. Και ακόμη και όσοι Ρώσοι φύγουν, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη για λιποταξία, αν επιστρατευτούν και δεν επιστρέψουν.
Ήδη αποστέλλονται χαρτιά επιστράτευσης
Μεγάλες κρατικές εταιρείες έχουν αρχίσει να μοιράζουν χαρτιά επιστράτευσης.
«Μεταξύ των συναδέλφων μας, υπάρχουν υπάλληλοι με εμπειρία μάχης, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις», έγραψε η Sberbank, μια κρατική εταιρεία τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. «Ορισμένοι από αυτούς έχουν τα χαρτιά επιστράτευσης και τους έχουν δοθεί οι διαταγές τους».
Όσοι είναι ενάντια στον πόλεμο, πάντως, έχουν αρχίσει να διαδηλώνουν σε πόλεις σε όλη τη Ρωσία, αλλά οι συγκεντρώσεις είναι μικρές, μερικές φορές, μόνο μια «χούφτα» ανθρώπων.
Στο Νοβοσιμπίρσκ, ένας άνδρας που συνελήφθη σε μια διαμαρτυρία φώναξε: «Δεν θέλω να πεθάνω για τον Πούτιν και για εσάς!».
Το βράδυ της Τετάρτης έγιβε διαμαρτυρία και στη Μόσχα, όπου ρωσική αστυνομία απέκλεισε την κεντρική πλατεία Πουσκίνσκαγια και προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις.
Η φάρσα στον γιο του Πεσκόφ
Στελέχη της αντιπολίτευσης μετέδωσαν ένα τηλεφώνημα-φάρσα, κατά τη διάρκεια του οποίου μίλησαν με τον γιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και του είπαν ότι έχει επιστρατευτεί για τον πόλεμο. Ο ίδιος απάντησε ότι θα διευθετήσει το θέμα «σε διαφορετικό επίπεδο».
Ορισμένοι αντίπαλοι του πολέμου τον αποκάλεσαν «mogilizatsia», ένα παιχνίδι με τη λέξη κινητοποίηση και τη λέξη «mogila», που σημαίνει τάφος.
«Ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο από ό,τι λένε», δήλωσε ο Αλεξάντερ. «Διαφορετικά, γιατί θα χρειαζόταν η επιστράτευση;».
Πηγή:https://www.tanea.gr/2022/09/22/world/rosia-oi-rosoi-antidroun-stin-epistrateysi-tou-poutin/