Κοντά στο χωριό Κάτω Παλαιοκαρυά, στην Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων, βρίσκεται ένα φαράγγι που προσφέρει ανεπανάληπτες εικόνες στον επισκέπτη με την άγρια ομορφιά και την παραμυθένια αλήθεια του.
Το πυκνό παρόχθιο δάσος, τα νερά του ποταμού και οι πανέμορφοι καταρράκτες που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 70, με την κατασκευή δύο μικρών φραγμάτων στον ποταμό Παλαιοκαρίτη, έδωσαν άλλη πνοή στο παλιό πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς, το οποίο κατασκευάστηκε γύρω στο 1.550 και συνέδεε την περιοχή του Ασπροποτάμου με την Πύλη και τα υπόλοιπα χωριά.
Οι τεχνητοί καταρράκτες που πέφτουν πίσω από αυτό από ύψος 12 μέτρων και μοιάζουν με νεροκουρτίνα, αλλά και αυτοί που ρέουν ακριβώς μπροστά του, ακόμα και αν το δικό τους ύψος φτάνει μονάχα τα δύο μέτρα, κλέβουν τις εντυπώσεις, ενώ ταυτόχρονα δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα στην τοποθεσία, που πλέον αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
Σαφώς όμως ο συνδυασμός των δύο αποτελεί ίσως ένα από τα πιο παραμυθένια σκηνικά της Θεσσαλίας, γεμάτα μύθους για νεράιδες και ξωτικά που μαγεύουν τους επισκέπτες αναδυόμενα από τα τρεχούμενα νερά του ποταμού κάτω από το μονότοξο γεφύρι.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η εικόνα που παρουσιάζεται δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη από καμία νεράιδα και κανένα ξωτικό ώστε για να ενισχύσει τις εντυπωσιακές εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης και που παραπέμπουν σε παραμύθι…