Κρίσιμο τεστ του νέου πολυεκατομμυριούχου πρωθυπουργού η 31η Οκτωβρίου όταν και θα πρέπει να παρουσιαστεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης- Σήμερα το ραντεβού με τον Βασιλιά Κάρολο.
της Αθηνάς Παπακώστα
Χωρίς αντίπαλο… νικητής ο Ρίσι Σούνακ που αναλαμβάνει τα ηνία του Ηνωμένου Βασιλείου και καλείται να φέρει λύσεις για να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό και οικονομικό βέρτιγκο.
Ήταν μία σύντομη προεκλογική σε εισαγωγικά περίοδος. Διήρκησε μόλις τέσσερις ημέρες και οι εν δυνάμει υποψήφιοι είχαν βγει από νωρίς για κυνήγι… συμμάχων, πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ούτε προεκλογικές ομιλίες, ούτε ντιμπέιτ είχε αυτό το “μενού” διαδοχής στην ηγεσία των ταλαιπωρημένων Τόρις που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια.
Ο Ρίσι Σούνακ τόλμησε να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς θα κυβερνήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημεία του σχεδίου του για το μέλλον της χώρας είχε περιγράψει κατά τη διάρκεια της πρώτης του προσπάθειας να ηγηθεί. Ωστόσο, το σκηνικό έχει αλλάξει από τότε.
Η Λιζ Τρας ήρθε και και έφυγε σε μόλις επτά εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων της και εάν πριν υπήρχαν προβλήματα, τώρα αυτά έχουν γίνει βουνό.
Η Βρετανία είναι πλέον αντιμέτωπη με έναν τοξικό οικονομικό συνδυασμό. Από τη μία η δημοσιονομική «μαύρη τρύπα» 40 δισεκατομμυρίων λιρών και από την άλλη οι καταναλωτές που βιώνουν ολοένα και αυξανόμενα κόστη ενώ το εισόδημά τους μειώνεται εξαιτίας του πληθωρισμού που έχει πια ξεπεράσει το 10%. Η αξιοπιστία της Βρετανίας στις διεθνείς αγορές έχει δεχθεί ήδη πλήγμα αφού οι πολιτικές της προκατόχου του, και κυρίως όσα προέβλεπε ο εμβόλιμος προϋπολογισμός της, τρόμαξαν και τους ψυχραιμότερους αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να επέμβει.
Κρίσιμο τεστ του νέου πολυεκατομμυριούχου πρωθυπουργού η 31η Οκτωβρίου όταν και θα πρέπει να παρουσιαστεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης με τα ευάλωτα νοικοκυριά να πιέζουν για μέτρα ανακούφισης και τα συνδικάτα να απειλούν. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει. Ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία πιέζει. Η Βρετανία ζει με την απειλή της ενεργειακής επάρκειας και τον κίνδυνο μπλακάουτ.
Ο Σούνακ υπόσχεται ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Ο ίδιος έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζόνσον. Ανέβασε τους φόρους στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του ΄60, υποσχέθηκε πειθαρχία και εφάρμοσε περικοπή εξόδων. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού καλοκαιριού για τους Τόρις είχε κατακρίνει την ατζέντα Τρας που προέβλεπε περικοπή φόρων τονίζοντας ότι ο ίδιος θα τους μειώσει μονάχα εάν ο πληθωρισμός τεθεί ξανά υπό έλεγχο. Οι επιλογές Τρας τον δικαίωσαν και τώρα αυτός καλείται να διορθώσει τα σπασμένα. Δεν είναι όμως και τα μοναδικά…
Οι Τόρις είναι διχασμένοι και καλείται να τους ενώσει για να κυβερνήσει. Το έργο του γίνεται δυσκολότερο αφού παρόντες σε αυτή του την προσπάθεια θα είναι ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον που παραμονεύει και οι υποστηρικτές του οι οποίοι θα τον περιμένουν στη γωνία.
Ο Ρίσι Σούνακ δεν έχει εκλεγεί ούτε από τους βουλευτές του, ούτε από τα μέλη του κόμματος και ούτε από τον βρετανικό λαό. Αυτό σημαίνει ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να επενδύει στο διαρκές αίτημα για εκλογές. Άλλωστε, οι Εργατικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και το μομέντουμ για προσφυγή στις κάλπες είναι με το μέρος τους. Ο ίδιος για αρχή πρέπει να επιβιώσει μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. «Πρέπει να ενωθούμε ή να πεθάνουμε», τόνισε χθες κατά τις πρώτες του δηλώσεις ως ο τρίτος ηγέτης του κόμματος μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.
Στις προκλήσεις συγκαταλέγονται επίσης η εξωτερική πολιτική με έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό όπου όλοι περιμένουν να μάθουν τι θα κάνει καθώς επίσης και το ζήτημα του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία που απαιτεί λύση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.
Ναι, η αποστολή είναι δύσκολη για τον 57ο πρωθυπουργό της χώρας, τον πρώτο ινδικής καταγωγής και μη χριστιανό. Για τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης ο Ρίσι Σούνακ ήταν ένας πρωθυπουργός σε αναμονή, για τους Τόρις είναι ο τρίτος τους ηγέτης σε σύντομο χρονικό διάστημα και για τους Βρετανούς ένας ακόμη πρωθυπουργός που δεν ψήφισαν.
Η εποχή Σούνακ στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει και ο ίδιος δηλώνει πως αυτή είναι η ευκαιρία του για να υπηρετήσει το κόμμα που αγαπά και να ανταποδώσει στη χώρα όσα οφείλει. Στην ερώτηση εάν θα τα καταφέρει αναλυτές απαντούν κρατώντας μικρό καλάθι…
Σήμερα το ραντεβού με τον Κάρολο
Ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει δεκτός σήμερα Τρίτη από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, ο οποίος θα του αναθέσει και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η Ντάουνινγκ Στριτ. Η Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη από το αξίωμα, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία γύρω στις 10.15 τοπική ώρα (12.15 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο.
Αμέσως μετά, ο βασιλιάς θα δεχτεί τον Σούνακ για να του αναθέσει την πρωθυπουργία. Ο Σούνακ θα επιστρέψει στη Ντάουνινγκ Στριτ και θα εκφωνήσει μια ομιλία γύρω στις 11.35 (13.35 ώρα Ελλάδας).
Πηγή: skai.gr